Skip to content

Rólunk

Kinek ajánljuk a Privát Fm szolgáltatásokat!?

Ha belegondolunk abba, hogy manapság mennyi kockázat rejlik egy foglalkoztatási jogviszony keretében, akkor joggal megfordul a fejünkben, hogy miért nem alkalmazunk privát létesítménygazdálkodási szakembert, vagy ahogy az angol mondja, FM managert.

Cégen belüli műszaki vezető, műszaki igazgató, ingatlankezelő nélkül is lehet hatékonyan és biztonsággal üzemeltetni.

A külsős Privát Fm-es képviselő, alkalmas ingatlankezelési és Facility Manager feladatok ellátására, melynek jogi biztonsága nagyobb, mint egy alkalmazotti jogviszony keretében végzett szolgáltatás.

A Privát Fm szolgáltatásokat azoknak ajánljuk, akiknek kisebb nagyobb ingatlan állományuk van és egy független szakemberrel szeretnék összefogni az épületkarbantartással és épületszolgáltatásokkal továbbá ingatlankezeléssel kapcsolatos menedzseri feladatokat

Létesítménygazdálkodás előzményei Magyarországon. Hol voltunk és hova tartunk!?

Cégem, az FM manager Kft. kapcsolt vállalkozása, épületgépész műszaki szolgáltatóként van jelen a magyar piacon immáron huszonhét éve.

A szakmai történetre visszatekintve az elmúlt idő során a Magyar FM piac nyomás alá került. Számos magyar és külföldi érdekeltségű és tulajdonú cég épített létesítményeket Magyarországon. Ez a Magyar FM piac gyors reagálású szakmai képzéseit vonta maga után.

Ha visszatekintünk az elmúlt hatvan-hetven évre a történelemben, akkor azok a nyugat-európai országok, akik nem a szocialista oldalra kerültek, értelemszerűen gazdaságilag előnyt élveztek számos közép-európai országgal szemben.

Magyarországon a második világháború és a szocializmus hatalmas károkat okozott, mind társadalmi, mind politikai és gazdasági területen.  Így az FM szakmai képzéseinek kialakulása is váratott magára.

Hiányzott a nem létező FM területen a szakmai komplexitás, a rendszerben való gondolkodás, a mérés-adatgyűjtés, és az energiahatékonyságra való törekvés.

Ma az FM képzés virágkorát éli, számos törvény és szervezeti javaslatok kívánják szabályozni, kik azok a személyek és cégek, melyek a szakmát érdemben képviselhetik.

A lényeget fontos megjegyezni, mindig van mit tanulnunk egymástól, a piacon létrejött szakmai szervezetektől, a törvényi szabályozásokból és rendeletekből, melynek hatásai érezhetőek mind gazdasági, mind szakmai, politikai és a környezetvédelmi területeken melyeket egy létesítménygazdálkodónak kezelnie kell.

Aki az FM területre lép, soha véget nem érő új folyamatokkal találja szemben magát, így alap a problémamegoldó készség!

Jellemző tevékenységei

 • Stratégiai tervezés, mérés (FM planning and strategy);
 • Ingatlangazdálkodás          (Property management);
 • Épületüzemeltetés              (Facility management);
 • Erőforrás gazdálkodás       (Resource management);
 • Eszközgazdálkodás            (Asset management);

Ki legyen a kiválasztott?

Fontos, hogy olyan FM managert válasszunk, akinek korábbi szakterülete ingatlangazdálkodási vagy üzemeltetési területen szerzett tapasztalatokon, végzettségeken és valós referenciákon alapul. Tudni kell, hogy az FM manager diploma posztgraduális képzésen szerezhető meg felsőoktatási intézményeken keresztül, ezért választáskor járjunk el körültekintően.

Hogyan tovább?

Fontos az elvárások és tevékenységek tisztázása, mely a jó szerződés alapja. Ha járatlanok vagyunk, akkor kérjünk szakmai segítséget. Ha meghatároztuk, hogy mi a problémánk és mire van szükségünk, akkor a „változás alapkövét le is tettük”.

Egy cég – vállalat vagy szervezet életében a hierarchikus rend nem szabályszerűen, hanem mondhatni magyarországi viszonylatban életszerűen működik.

Többlépcsős hierarchikus kapcsolati rend felépítése kis- vagy nagyvállalati szinten fordítottan működhet, esetlegesen egy külsős vállalkozó belső egyéni támogatása zavart és kötöttséget vonhat maga után a hatékony üzemeltetési rend végrehajtásában.

Hogyan oldjuk meg ezt hatékonyan?

Keressünk egy gyakorlott FM managert, kössünk vele szerződést, és vezessünk be egy független ellenőrzési, elszámoltatási rendszert, mely megoldás lehet például:

– az FM szolgáltatások hatékony folyamataira

– a vállalat költségvetésére

– a környezetvédelemre

– a projekttervezésre

– a konfliktuskezelésre

– a pályázati anyagok előkészítésére

– az energiahatékonysági és gazdálkodási feladatokra

– az operatív személyzet támogatására

Miért válasszak külsős FM managert?

 • szerződés köti a feleket a teljesítésre
 • leírható a szolgáltatás, mint egy csomag fénymásoló papír
 • ha nem vagyok elégedett, azonnal felmondhatom a szerződésemet
 • nincs munkaügyi per
 • nincs végkielégítés
 • nincs szabadság
 • elbocsájtás esetén nincs magyarázkodás és lelkiismeret-furdalás
 • független képviselő, aki kizárólag a szerződő fél érdekeit képviseli
 • költség- és sikerorientált tevékenység jellemzi
 • külsős ellenőrzési jogkör gyakorlása mellett független szakmai vélemény döntéselőkészítéshez

Hogyan mérhetem az FM manager tevékenységét?

– teljesítménymutatókkal

– költségcsökkentési mérőszámokkal

– vállalati és szervezeti hangulati elemekkel

– fejlesztések gazdasági mérőszámaival

– stratégiai szakmai támogatással